Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Professionals in de zorg werken vanaf vandaag met een nieuw kader: het Generiek Kompas

Wat mag je in de toekomst van de zorg verwachten, en wat kunnen we op zorggebied voor elkaar betekenen? Over die vragen hebben 18 partijen, waaronder MantelzorgNL, zich gebogen in het zogenaamde Generiek Kompas. Dit is vanaf vandaag opgenomen in het Register van het Zorginstituut Nederland, waar zorgprofessionals vanaf nu mee werken. Geen onbelangrijke stap dus.

De betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van zorg staan onder druk. Ook mantelzorgers merken dit. Alle betrokken zorgpartijen voelen de verantwoordelijkheid om een omslag te maken en anders te gaan kijken.

Kwaliteit van de zorg

Verschillende verwachtingen over de kwaliteit van de zorg van thuiszorg en verpleeghuiszorg zijn met het Generiek Kompas verleden tijd. Bij het Generiek Kompas maakt het niet uit vanuit welke wet de zorg geleverd wordt en of dat thuis of in het verpleeghuis is.

Samenwerking tussen mensen met een zorgvraag, mantelzorgers en professionals is belangrijk en zijn aanvullend op elkaar. Door het kompas is meer ruimte voor het voeren van een open gesprek, waardoor de zorg kan aansluiten en mantelzorgers kunnen zorgen op een manier die bij hen past. De samenwerking is gericht op dat de zorg kan aansluiten op het leven dat mensen willen leiden.

Volwaardige partner

Door mee te werken heeft MantelzorgNL invloed op hoe de zorg wordt vormgegeven. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat zorgprofessionals voldoening halen uit hun werk, maar ook dat mantelzorgers kunnen zorgen op een manier die bij hen past en dat zij worden gezien als een volwaardige partner.

Op wat iemand graag zelf doet in de zorg, maar ook wanneer het fijn en nodig is dat zorgtaken door een professional worden uitgevoerd. Daarbij is het van belang dat de professional oog heeft voor de mantelzorger en overbelasting helpt te voorkomen.

Betrokken partijen bij het Kompas zijn: ActiZ, ANBO-PCOB, BPSW, BVKZ, Koepel Gepensioneerden, LOC Waardevolle zorg, MantelzorgNL, NCZ, Nederlands Instituut van Psychologen, PFN, NOOM, Sociaal werk Nederland, SOMNL, SPOT, V&VN, Verenso, Zorgthuisnl en Zorgverzekeraars Nederland.