Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Waarom aandacht voor mantelzorg in de Week van de Palliatieve zorg?

Van 12 tot en met 19 oktober vindt de eerste Week van de Palliatieve Zorg plaats. Wat is palliatieve zorg eigenlijk? Waarom besteedt MantelzorgNL hier aandacht aan?   

Wat is palliatieve zorg? 

Palliatieve zorg is zorg en ondersteuning voor mensen die niet meer beter worden. Het kan gaan om deelgenotencontact, medische zorg, of een gesprek met een psycholoog. Het gaat om lichamelijke, psychische, sociale en/of spirituele zorg.  Soms vindt palliatieve zorg plaats naast de reguliere medische behandeling van een ziekte of aandoening. 

Mensen die palliatieve zorg ontvangen worden niet meer beter of zijn erg kwetsbaar, bijvoorbeeld chronisch zieke ouderen. Zij hebben mogelijk geen levensbedreigende ziekte, maar worden ook niet meer beter en zijn sterk afhankelijk van zorg.  

Palliatieve zorg wordt niet alleen geboden wanneer verwacht wordt dat iemand al snel komt te overlijden, in de terminale fase. Soms kan palliatieve zorg jaren gegeven worden.  

Tweederde van onze bevolking heeft in de laatste maanden of jaren van zijn leven behoefte aan palliatieve zorg. 

Mantelzorg en palliatieve zorg 

Er zijn veel mantelzorgers die zorgen voor iemand die ongeneeslijk ziek is of erg kwetsbaar. Zorgen voor iemand in de palliatieve fase is vaak erg belastend.

Dit komt door:

  • onzekerheid over het verloop van de zieke
  • rouw om het verlies van toekomstmogelijkheden
  • relaties veranderen
  • soms loopt de manier waarop mantelzorgers en hun zorgvragers omgaan met de ziekte niet gelijk

Daarom vindt MantelzorgNL het belangrijk om hier extra aandacht aan te schenken.   

Wat kun je als zorgverlener doen?

Het kan voor een mantelzorger ook lastig zijn hulp te vragen voor zichzelf, omdat de ander zo ziek is. Als zorgverlener is het van belang hier extra aandacht voor te hebben en echt door te vragen.   

Palliatieve zorg richt zich op het leven. Zorgverleners richten zich op wat mensen nog kunnen, ook in samenspraak met de mantelzorgers en naasten. De zorg richt zich ook expliciet op mantelzorgers: zorgverleners kijken ook naar hoe het met de mantelzorger gaat en werken samen met  de mantelzorger bij de zorg, ondersteuning en hulp.  

Door palliatieve zorg ervaren mensen een hogere kwaliteit van leven. Om die reden is het belangrijk dat palliatieve zorg ingezet wordt zodra dit nodig is.  

MantelzorgBalans-tool  

Voor mantelzorgers die zorgen voor iemand die niet meer beter wordt ontwikkelde MantelzorgNL, samen met verschillende partijen, de MantelzorgBalans tool.

Op de website kunnen mantelzorgers verschillende oefeningen doen, maar ook veel artikelen en blogs lezen. Als professionals kun je de MantelzorgBalans aanbieden, maar ook samen met de mantelzorger bekijken of starten. Voor een mantelzorger kan het fijn zijn het samen te beginnen, om de drempel te verlagen.  

 ‘Het ziekteproces is net een film. Maar je moet de film wel volhouden. En je weet niet hoe lang het duurt. Als je je er helemaal instort en niet op jezelf let, hoe ga je het dan volhouden? Bewaak je energie zodat je ook het einde meemaakt.’

Maurice (73), zorgde voor zijn partner

MantelzorgNL en palliatieve zorg  

MantelzorgNL is onderdeel van verschillende netwerken rondom de palliatieve zorg.  We nemen hieraan deel om de bewustwording rondom palliatieve zorg te vergroten en de positie van de mantelzorger hierin veilig te stellen.  

Meer informatie:  

Informatie, ook voor mantelzorgers