Mantelzorg en duurzame inzetbaarheid
Zo’n 2 miljoen mensen combineren mantelzorg met betaald werk. Meestal gaat dit goed, maar bij langdurige en intensieve zorg lopen medewerkers het risico om overbelast te raken. Steeds meer werkgevers zien dat het loont om aandacht te hebben voor mantelzorg en benoemen het als een thema binnen het duurzame inzetbaarheidsbeleid.
Een gemiste kans
40% van de werkenden bespreekt hun mantelzorgsituatie nog niet op de werkvloer. Een gemiste kans vinden wij. Uit onderzoek blijkt dat als er afspraken zijn gemaakt in 80% van de situaties een betere werk-privé balans ontstaat. En dat aandacht en begrip de belangrijkste behoefte is van een medewerker met mantelzorgtaken.
Om mantelzorg bespreekbaar te maken en aandacht te vragen voor het thema biedt de academie van MantelzorgNL interventies, zoals de organisatie van themabijeenkomsten, workshops en de inzet van de mantelzorgcoach.
Themabijeenkomst mantelzorg bij SVOK
Een voorbeeld dat we graag met je delen is de themabijeenkomst mantelzorg bij SVOK. Deze onderwijsinstelling hecht er veel waarde aan dat medewerkers gezond en met plezier kunnen werken.
Jacqueline Kleine, adviseur Duurzame inzetbaarheid vertelt dat zij samen met medewerkers een visie op duurzame inzetbaarheid en een plan van aanpak hebben ontwikkeld om de visie in de praktijk te brengen.
Een van de onderdelen van het plan van aanpak zijn themabijeenkomsten over onderwerpen waar medewerkers mee te maken krijgen tijdens hun leven en werk, zoals mantelzorg, overgang en rouw & verlies.
Twee trainers van MantelzorgNL verzorgden de themabijeenkomst mantelzorg. De deelnemers konden zich opgeven voor een vervolgworkshop in een kleine groep waarin specifiek op de eigen situatie werd ingegaan. Deelnemers omschreven de workshop als ‘Waardevol, verrassend, luisterend oor, er werden handvatten aangereikt, bekwame en respectvolle trainers die zorgden voor een veilige omgeving.’
Tips
- Duurzame Inzetbaarheidssubsidie voor bedrijven (MDIEU). Hiermee kun je als organisatie ook activiteiten voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid mee bekostigen.
- Door mantelzorg onder de aandacht te brengen, voelt een medewerker zich gezien en gesteund. Samen met Stichting Werk&Mantelzorg kan MantelzorgNL de pop up campagne Mantelzorg is hier – praat erover organiseren.