Gezamenlijke visie en doel formuleren
Mantelzorg raakt aan verschillende levensterreinen van mensen: financiën, werk, sociaal netwerk, persoonlijke dilemma’s en lichamelijke gevolgen. Betrek daarom het sociale en zorgdomein, het fysieke domein voor woonvraagstukken en werkgevers over werk en mantelzorg.
Het is een proces dat gezamenlijk wordt opgepakt door verschillende professionals vanuit verschillende organisaties. De visie van de gemeenten en die van organisaties rondom mantelzorgondersteuning moeten hiervoor afgestemd zijn. Hoe kijken wij naar mantelzorg en waar willen we over vijf jaar staan?
Lees meer over de visie op mantelzorg die MantelzorgNL heeft opgesteld.
Toekomstbeeld door gezamenlijke visie
De voorbereidende stappen van agendering en inventarisatie hebben plaats gevonden en daar kan nu op worden gebouwd.
Om een integrale visie en gedragen mantelzorgbeleid te realiseren is co-creatie met verschillende netwerkpartners een voorwaarde. Co-creatie nodigt uit om mee te denken en mee te doen en beïnvloedt de mate van eigenaarschap onder betrokkenen. Organiseer bijvoorbeeld een bijeenkomst waar je met interactieve werkvormen een toekomstbeeld voor mantelzorgers in de gemeente maakt.
Lees meer over co-creatie in het programma In voor mantelzorg.
Houd rekening met verschillende belangen
Iedere organisatie heeft eigen belangen om mantelzorgers te helpen. Deze belangen spelen een rol een rol bij het vormen van een gezamenlijke visie.
De thuiszorgorganisatie moet voldoen aan productienormen, de vrijwilliger haalt voldoening uit de zorg en de welzijnsorganisatie heeft weer andere belangen. Inzicht in en oog voor wat iemand komt halen helpt om een visie te formuleren die ook breed gedragen wordt. Het is belangrijk om naar elkaar te luisteren en deze belangen zichtbaar te maken.
Lees meer over uitdieping van verschillende belangen Stilstaan bij lokale samenwerking rondom mantelzorgondersteuning
Van het veld naar de gemeente
Zet de gezamenlijke visie op papier, zodat je deze bij de gemeente en bij de gemeenteraad in kunt brengen. Zo kan de visie van de gemeenteraad en die van het veld op elkaar worden afgestemd. Bespreek met hoe je het effect kunt meten.
- De Gids Waarderend Veranderen neemt je stap voor stap mee in een aanpak én zienswijze om de ondersteuning voor mantelzorgers te verbeteren.
- Het SOFA-model helpt om een gelijkwaardig samenspel te creëren tussen professionals en mantelzorgers, door gezamenlijk zicht te krijgen op de verschillende rollen van mantelzorgers en wat professionals hierin kunnen doen.
- Maak gebruik van Leidende principes in het mantelzorgbeleid, vuistregels die je gezamenlijk opstelt en die richting geven aan het handelen van mensen.
Betrek mantelzorgers zelf in het proces
Door mantelzorgers zelf mee te laten denken in het proces, bevorder je dat mantelzorgbeleid dichter bij de leefwereld van de mantelzorger staat.
Belangrijk daarbij is dat mantelzorgers niet alleen meedenken vanuit ervaringskennis, maar vooral vanuit ervaringsdeskundigheid. Bedenk goed hoe mantelzorgers participeren in het proces. Vraag je mantelzorgers om feedback te geven op plannen, of vraag je hen daadwerkelijk te participeren in het uitdenken van beleid? Lees meer over participeren van burgers.
Aanbevelingen
- Bevraag mantelzorgers zelf (via bijvoorbeeld steunpunt mantelzorg) of zij mee willen denken in het proces
- Bespreek met de gemeenteraad en je wethouder wat hun visie is op het gebied van mantelzorgondersteuning. Waar willen zij naartoe?
- Bespreek met uitvoeringsorganisaties wat hun visie is op het gebied van mantelzorgondersteuning. Waar willen zij naartoe en welke doelen zien zij voor ogen? Neem daarbij de visie van de gemeente niet als voorwaarde, maar zoek naar verbindingen en mogelijkheden. Wat sluit juist wél goed op elkaar aan?
Instrumenten om belangen in kaart te brengen
- Publicatie op dementiezorgvoorelkaar.nl
Belangen in samenwerking
- Publicatie op vilans.nl
Waardekaart: krijg inzicht in de waarden van jouw partners
- Publicatie op dementiezorgvoorelkaar.nl
De ijsbergmethode
- Artikel op movisie.nl
Hoe men in gemeente Stein het gesprek aan ging over goede mantelzorgersondersteuning
- Artikel op movisie.nl
Aan de slag met ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid
- Publicatie op dementievoorelkaar.nl
Instructie krachtenveldanalyse
- Publicatie op movisie.nl
Infographic: Wie is wie in de wijk?