Co-creatie cultuursensitieve zorg
Om voorbereid te zijn op de groeiende groep oudere migranten met dementie en om kwaliteit van zorg voor iedereen te bieden, ontstond in de regio Zwolle de wens om een regionaal netwerk voor cultuursensitieve zorg en dementie op te richten. Hogeschool Windesheim nam initiatief en zocht de samenwerking op met migrantenmantelzorgers, zorg- en welzijnsorganisaties en gemeenten. Er is een werkgroep opgericht van migrantenmantelzorgers die bij elkaar zijn gebracht door het Steunpunt voor Mantelzorgers (ZwolleDoet!) en er zijn bijeenkomsten georganiseerd om bij professionals signalen, ervaringen en behoeften vanuit verschillende migrantengemeenschappen op te halen.
Resultaat: Het aanbod in zorginstelling IJsselheem is aangepast en cultuursensitief gemaakt. De gemeente heeft het advies van de werkgroep overgenomen om samenwerking rondom migrantenzorgvragers als één van de eisen bij aanbestedingen te benoemen. Tot slot is er een platform ontstaan waar zorgaanbieders en zorgvragers elkaar ontmoeten, kennis te delen en cultuursensitieve dementiezorg in de regio Zwolle realiseren.
Gouden tip
Tip Gözde Duran, coördinator Regionaal Netwerk cultuursensitieve zorg en dementie in Zwolle:
‘Veel zorgorganisaties zien de taalbarrière bij migrantenouderen als het grootste obstakel. De taal valt natuurlijk het meeste op, maar een van de dingen die wegvalt bij dementie is juist die taal en het vermogen tot communiceren. Daarom is het belangrijk om breder te kijken naar cultuursensitieve zorg.
Bijvoorbeeld door het toevoegen van culturele elementen aan de woonomgeving. Denk bijvoorbeeld aan muziek, vloerkleed of de wel bekende Turkse theepot. Mensen met dementie vallen terug in vroegere herinneringen. Wat overblijft is dan de belevingswereld uit het land van herkomst. De later opgedane Nederlandse ervaringen vallen namelijk sowieso weg. Daarom is die erkenning voor hun gevoel van welbevinden extra belangrijk.’