De uitstroom van vrijwilligers
Hoe circulariteit en duurzaamheid erbij helpen vrijwilligers te behouden
Bij circulariteit en duurzaamheid denken wij meestal aan het klimaat of de economie. Maar het zijn ook waardevolle concepten binnen de vrijwilligersreis! Wanneer een vrijwilliger wil stoppen (= ‘uitstromen’) of overweegt om te stoppen, dreigt zijn inzet – zijn vrijwillige energie – verloren te gaan. Dit is voor alle betrokken partijen jammer en kan worden voorkomen. Lees hier over circulariteit, duurzame inzet en hoe jij als mantelzorgconsulent of vrijwilligerscoördinator positieve invloed op de uitstroom kan uitoefenen.
Circulariteit
Circulariteit houdt in dat een grondstof herbruikt wordt. In plaats van een product weg te gooien, kunnen de grondstoffen van dit product een bron zijn voor iets nieuws. Grondstoffen vergaan niet, maar worden nieuw leven ingeblazen. Dit is ook wenselijk bij de vrijwilligersreis. Wanneer een vrijwilliger vindt dat hij of zij niet meer op de goede plek zit, kunnen talenten en vaardigheden binnen dezelfde organisatie misschien op een andere manier worden ingezet. Zijn er andere taken of functies, die een vrijwilliger kan overnemen? Zo ja, wordt de vrijwillige energie tot een bron van nieuwe inzet.
Duurzaamheid
Duurzaamheid betekent dat iets lang meegaat. Men gebruikt resources bovendien zodanig dat ook toekomstige generaties er gebruik van kunnen maken. Als we dit toepassen op de vrijwilligersreis, betekent dit ten eerste dat er respectvol met vrijwilligers moet worden omgegaan, zodat hun energie niet vermindert en ze lang inzetbaar blijven. Wanneer een vrijwilliger toch ervoor kiest om de organisatie te verlaten, kan men hem of haar nog wel erbij helpen om de vrijwillige energie in de toekomst bij een andere organisatie in te kunnen zetten – bijvoorbeeld door een getuigschrift te schrijven.
De tips voor circulaire en duurzame inzet op een rijtje
- Waardering, constructieve en sensitieve feedback en verwachtingsmanagement kunnen voorkomen dat een vrijwilliger wil stoppen.
- Schenk je vrijwilligers aandacht, zodat je weet wat hun wensen en behoeften zijn en neem deze serieus. Het is aannemelijk dat deze voortdurend veranderen.
- Biedt ondersteuning. Wees open en bereid om mee te denken, wanneer een vrijwilliger tegen iets aanloopt of nieuwe behoeften heeft.
- Verlaat een vrijwilliger de organisatie? Verwijs hem of haar door of schrijf een getuigschrift of aanbeveling.
- Ga in hoede harmonie uit elkaar, zodat de vrijwilliger positieve herinneringen overhoudt aan zijn of haar tijd bij de organisatie. Dan is de kans groot dat de vrijwillige energie in de toekomst weer wordt benut.
Meer weten?
Heeft dit artikel van Pharos je nieuwsgierig gemaakt naar een circulaire en duurzame doorstroom van je vrijwilligers? Kijk dan op Samen geven we kleur.