Waar ben je naar op zoek?

In het kort

Vanuit Tactus Verslavingszorg organiseren we elk jaar de Talk ’n Joy week. Deze week is speciaal voor kinderen van verslaafde ouders.

De reden / aanleiding

Kinderen van verslaafde ouders vormen een doelgroep die niet altijd voldoende aandacht krijgt en vaak dagelijks te maken heeft met de verslaving problematiek van vader/moeder. Door middel van onder andere de Talk ’n Joy week proberen we zoveel mogelijk risico’s voor de gezondheid en veiligheid van deze doelgroep en de samenleving als gevolg van middelengebruik en verslavingsgedrag te beperken.

De aanpak / het proces

De Talk ’n Joy week is een zevendaagse week die jaarlijks georganiseerd wordt voor kinderen vanaf 8 tot en met 18 jaar waarvan de vader en/of moeder een verslavingsprobleem heeft (gehad). De methodiek Talk ’n Joy (gericht op kinderen van 8 tot en met 18 jaar) wordt uitgevoerd door professionals: preventiewerkers, behandelaren en vrijwilligers. De preventiewerkers en behandelaren zijn in dienst van Tactus Verslavingszorg.

De methodiek van de Talk ’n Joy week is erop gericht resilience (veerkracht) bij kinderen die opgroeien in een gezin (met vader en/of moeder) waarin verslavingsproblemen zijn (geweest) deskundig te stimuleren. Elke dag staat er een ander thema centraal die van invloed is op het vergroten van de veerkracht van de kinderen. Dit zijn de Talk-thema’s. De Talk-momenten worden vormgegeven en uitgevoerd door professionals die in dienst zijn bij Tactus, geschoold in de KOV problematiek. Voorbeelden van deze thema’s zijn: Dromen en doelen, Emoties, Middelenvoorlichting, Ervaringsdeskundigheid.

Resultaat en conclusies

De week helpt nieuwe inzichten te krijgen (‘het ligt niet aan mij dat mama drinkt’) en maakt veel emoties (boosheid, verdriet, pijn, angst) los. Deze inzichten, emoties en alles wat er bij komt proberen we in goede banen te leiden, en dat binnen een omstandigheid die ‘leuk en plezierig’ is.
De middelenvoorlichting wordt gedaan door een preventiewerker van Tactus verslavingszorg.
In het Talk blok ervaringsdeskundigheid komt er een ervaringsdeskundige vertellen of zijn/haar verhaal als KOV kind. Dit zorgt vaak voor veel herkenning. Een ander mooi voorbeeld is het goede tip spel. Hierin hebben kinderen de gelegenheid om een vraag te stellen, waarop er als groep tips gegeven worden hoe hier mee om te gaan. Vaak zijn dit situaties/vragen hoe om te gaan met vader en/of moeder gerelateerd aan verslavingsproblematiek.

Met Talk ‘n Joy stimuleren we positieve factoren binnen een opgroei- en opvoedsituatie. Het uitgangspunt binnen Talk ’n Joy is de positieve insteek waarbij er uit wordt gegaan van de reeds aanwezige veerkracht van het kind en het gezin. Het vertrekpunt in de begeleiding zijn de aanwezige groeikansen. Daarnaast is een sfeer van veiligheid en op je gemak voelen erg belangrijk om ruimte te creëren voor uitwisseling. De nadruk ligt vooral op ontspanning, waarbij het geleerde verder wordt geoefend, zonder dat leerpunten concreet worden benoemd. Voor de kinderen zijn het vooral leuke activiteiten. Dit krijgt vorm door veel tijd te nemen voor ‘Joy’, oftewel ontspanning.

Elk jaar maken we gebruik van de inzet van enthousiaste vrijwilligers. We streven er elk jaar naar om activiteiten en (spel) materialen te laten sponseren

Contactpersoon

Tactus Verslavingszorg
l.hut@tactus.nl

Heb jij ook een voorbeeld?

Deel je project dan met anderen, zodat zij er ook mee aan de slag kunnen. Dit kan eenvoudig door een beschrijving van je project in te sturen. 

Vragen? Bel 030 - 760 60 55

Zie ook deze voorbeelden

Adviesgroep mantelzorg (burgerinitiatief)

De adviesgroep Mantelzorg is een burgerinitiatief werkzaam binnen het sociale domein (gebied gemeente Groningen) en wil meedenken over en zicht houden op…

De Wachtverzachter

Initiatief voor mensen die op de wachtlijst staan voor ggz-behandeling De Wachtverwachter is gestart voor mensen die op de wachtlijst staan voor…

Duofiets gratis te leen

Duofiets te leen voor mantelzorgers Mantelzorgers/vrijwilligers de gelegenheid bieden samen met de (nog zelfstandig wonende) zorgvrager op de elektrisch ondersteunde duofiets op…