In het kort
Vertaalmaatjes zijn vrijwilligers die zowel Nederlands als een vreemde taal beheersen en kunnen helpen bij gesprekken tussen hulpvragers, mantelzorgers en (zorg)instanties. Zo’n maatje gaat mee naar gesprekken waar vertaling nodig is. Bijvoorbeeld bij het Sociaal Wijkteam, de huisarts, het ziekenhuis en welzijnsorganisaties. Maar ook naar andere soort gesprekken, bijvoorbeeld op scholen.
De aanleiding
Mantelzorgers met een migratieachtergrond geven vaak intensieve zorg, hebben meer kans op overbelasting en vaak begint die zorg al op een jonge leeftijd. Door de taalbarrière worden mantelzorgers met een migratieachtergrond ook vaak ingezet als vertaler tussen de hulpvrager en de professionals.
Bij ZwolleDoet! hebben we een groep vrijwilligers die als ‘Vertaalmaatjes’ worden ingezet. Zij kunnen mensen helpen die de Nederlandse taal niet goed beheersen door bij gesprekken met professionals te vertalen. Zo kan de hulpvrager zelfstandig de gesprekken met professionals aangaan en wordt de mantelzorger hierin ontlast.
Resultaat en conclusies
Vertaalmaatjes vormen de verbinding tussen zorgvragers, mantelzorgers en de zorgprofessional. Ook worden (jonge) mantelzorgers hiermee ontlast, doordat zij niet langer bij ieder gesprek aanwezig hoeven te zijn.
Wat het project Vertaalmaatjes tot succes maakt? Het voorziet in een duidelijke behoefte, is zeer toegankelijk en afgebakend.
Vertaalmaatjes die nu ingezet worden in Zwolle spreken onder andere Arabisch, Turks, Koerdisch, Perzisch, Dari (Afghanistan), Farsi, Papiamento, Duits, Spaans, Marokkaans, Mandarijn (Chinees), Kantonees (Chinees), Indonesisch, Frans en Engels.
De vrijwillige vertaalmaatjes hebben een training van twee dagdelen gevolgd. Daarin is aandacht besteed aan: gericht communiceren, taken van het vertaalmaatje, tijdsinvestering en het proces van afspraak tot en met gesprek.
Contactpersoon

Heb jij ook een voorbeeld?
Deel je project dan met anderen, zodat zij er ook mee aan de slag kunnen. Dit kan eenvoudig door een beschrijving van je project in te sturen.
Zie ook deze voorbeelden
Tafel van Ontmoeting
De Tafel van Ontmoeting biedt een speciale ruimte voor mensen die zorgen voor anderen én voor degenen die graag in goed gezelschap…
Week van de Mantelzorg in Westland
Week van de mantelzorg met allerlei activiteiten Rondom de dag van de mantelzorg (10 november) organiseren wij in Westland de week van…
Mantelzorgnetwerk formele en informele zorg
Netwerk over mantelzorg waarin organisaties vanuit de formele en informele zorg betrokken zijn Het Mantelzorgnetwerk Ommen is een netwerk van organisaties die…