Veelgestelde vragen: thuis voor je naaste zorgen via de Wlz
Zorg je thuis voor je volwassen naaste via de Wlz? Bekijk dan hier de veelgestelde vragen en de antwoorden.
Intensieve zorg thuis
De zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wlz. Zij zorgen ervoor dat iedereen met een Wlz indicatie de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Er zijn verschillende zorgkantoor-regio’s in Nederland. Zorgkantoren werken zelfstandig en zijn gekoppeld aan de grootste zorgverzekeraar in die regio.
Weten onder welk zorgkantoor je naaste valt? Zoek het op de website van Zorgverzekeraars Nederland . Klik hiervoor in de tabel de gemeente aan waar je naaste woont.
Je kunt de aanvraag voor een Wlz-indicatie zelf indienen bij het CIZ, of je kunt hulp inschakelen. Bijvoorbeeld van de huisarts, de casemanager dementie, de wijkverpleegkundige of van een cliëntondersteuner of mantelzorgmakelaar.
De casemanager, mantelzorgmakelaar en cliëntondersteuner kunnen je ook helpen met het regelen van de zorg zelf.
Als de aanvraag voor Wlz-zorg is goedgekeurd, ontvangt je naaste een indicatiebesluit. In dit besluit staat welke zorgbehoefte je naaste heeft, dit heet het zorgprofiel.
In het zorgprofiel staat welke zorg en ondersteuning je naaste krijgt, zoals verpleging, verzorging, begeleiding, dagbesteding, behandeling en vervoer. Er zijn veel verschillende zorgprofielen. Ze zijn gekoppeld aan het soort aandoening of beperking
Bekijk het overzicht met alle zorgprofielen
Zijn er aanpassingen nodig in huis zodat je naaste thuis kan blijven wonen? Deze aanpassingen worden vergoed door de gemeente. Je kunt hiervoor terecht bij het Wmo-loket van de gemeente. Soms vergoedt de zorgverzekering ook hulpmiddelen of aanpassingen, bijvoorbeeld technische hulpmiddelen. Een ergotherapeut kan adviseren over de benodigde aanpassingen en hulpmiddelen. En helpen bij de aanvraag ervan.
Heeft je naaste thuis meer nodig? Maar is alle zorg en/of het budget dat bij het toegekende zorgprofiel hoort al ingezet? Overleg dan met het zorgkantoor. Het zorgkantoor bekijkt of er meer zorg mogelijk is binnen het huidige zorgprofiel. Is dit niet het geval, dan vraag je bij het CIZ een nieuwe indicatie aan. Het CIZ beoordeelt dan of je naaste een ander, zwaarder zorgprofiel nodig waar meer zorg bij geleverd kan worden.
Het kan zijn dat jouw naaste meer zorg nodig heeft dan het best passende zorgprofiel biedt. Je kunt dan mogelijk extra zorg of extra budget aanvragen. Er bestaan verschillende mogelijkheden, de twee meest voorkomende zijn:
Extra kosten thuis (ekt)
Wlz-zorg thuis kan duurder uitvallen dan de zorg in een instelling. Als het zorgprofiel te weinig ruimte biedt om genoeg zorg thuis te organiseren, maar je wilt (nog) niet dat je naaste naar een instelling verhuist, dan kun je een
toeslag aanvragen: extra kosten thuis (ekt-toeslag). De ekt is bedoeld voor mensen met een pgb of mpt. Deze toeslag kan maximaal 25% zijn van het budget dat bij het bestaande zorgprofiel hoort. Je vraagt ekt-toeslag aan bij het zorgkantoor.
Meerzorg
Bij bepaalde zorgprofielen is meer dan 25% extra budgetmogelijk dan bij het best passende zorgprofiel dat het CIZ heeft toegekend. Meerzorg is extra zorg boven op de zorg die je naaste krijgt volgens het zorgprofiel. Is er een pgb, dan kun je de meerzorg aanvragen bij het zorgkantoor. Is er zorg in natura, dan vraag je meerzorg aan via de zorgaanbieder.
Lees meer over extra zorg thuis.
Je wilt op vakantie of hebt om een andere reden tijdelijk vervangende zorg nodig voor je naaste. Wat zijn de opties?
- Je naaste kan gaan logeren in een Wlz-instelling. Er is geen lijst van verpleeghuizen die logeerplekken aanbieden. Bel zelf naar verpleeghuizen in de buurt, neem contact op met het zorgkantoor of informeer bij het steunpunt mantelzorg in de gemeente waar je naaste woont.
- Er zijn speciale logeerhuizen die logeerzorg aanbieden. Heeft je naaste een pgb, dan kunnen de kosten voor een logeerhuis hieruit betaalt worden. Omdat logeerhuizen veel met vrijwilligers werken kunnen zij niet iedereen opvangen. Het kan dat de zorgvraag van je naaste te zwaar is. Wel zijn er logeerhuizen die zich speciaal richten op een ziektebeeld zoals het logeerhuis van King Arthur groep voor mensen met dementie.
- Vervangende mantelzorg thuis. Er zijn ook organisaties die vervangende mantelzorg aan huis bieden, een vrijwilliger of zorgstudent komt bij je naaste in huis in de periode dat jij weg bent. Misschien heb je vergoeding voor vervangende mantelzorg in je aanvullende verzekering. Heeft je naaste een pgb? Dan kun je vervangende zorg aan huis financieren uit het pgb.
Als je naaste Wlz-zorg thuis ontvangt, kan hij af en toe gaan logeren in een zorginstelling. Logeeropvang zit in het Wlz-pakket om jou als mantelzorger te ontlasten. Logeerzorg is een vorm van respijtzorg.
Je naaste kan een paar nachten logeren, maar kan ook een langere periode als de mantelzorger bijvoorbeeld op vakantie wil. Bij logeren vanuit een vpt of mpt wordt de Wlz-indicatie tijdelijk omgezet naar de opnamevariant van de Wlz. Heeft je naaste een pgb voor Wlz-zorg thuis? Dan betaal je de logeerkosten vanuit het pgb.
In de regels voor de Wlz staat dat je naaste (maximaal) 156 etmalen per jaar mag logeren. Wij merken in de praktijk dat het erg lastig kan zijn om een logeerplek te vinden in een zorginstelling