‘Het maakt al een wereld van verschil als leraren ons zien, erkennen, waarderen en steunen.’
Myrthe zorgt al sinds dat ze één jaar oud was voor haar ongeneeslijk en onbehandelbaar zieke vader. Zij is niet de enige: in iedere schoolklas van gemiddeld 25 leerlingen zorgen maar liefst vijf kinderen voor een zieke naaste.
Jonge mantelzorgers krijgen weinig steun op school: Myrthe Faaij en MantelzorgNL werken aan meer bewustzijn en betere begeleiding.
De combinatie van mantelzorg en school is topsport
‘We zijn niet zielig — we hebben het alleen beetje druk: thuis en in ons hoofd. Het maakt al een wereld van verschil als leraren ons zíen, erkennen, waarderen en steunen.’ De gemiddelde jonge mantelzorger zorgt zo’n zes uur per week voor een dierbare.
‘Dat is naast al het schoolwerk ook een soort topsport.’ Daarmee verwijst Myrthe naar de Topsportregeling: jonge, talentvolle sporters krijgen daarmee ruimte om school en topsport te combineren.
‘Het zou jonge mantelzorgers helpen als ze een les online kunnen volgen of als ze een flexibel rooster krijgen, net zoals in die Topsportregeling. Zorg is vaak niet te plannen. De meeste zorg is het zorgen maken óm. Ook om de korte toekomst die we samen hebben. Je wil graag tijd doorbrengen met je zieke dierbare — in mijn geval mijn vader.’
‘Wil je dan dat we je voortrekken?’
Myrthe vecht voor begeleiding op school, omdat ze terecht het idee heeft dat daar voor de jonge mantelzorger nog een wereld te winnen is. ‘Toen ik op school vroeg of ik misschien wat hulp kon krijgen, zoals wat meer tijd voor mijn opdrachten of alleen maar wat begrip als het me niet lukt mijn huiswerk op tijd af te krijgen, kreeg ik één vraag terug ‘of ik wilde dat ze me zouden voortrekken’.
Mijn antwoord op die vraag was mijn hele profielwerkstuk: ik onderzocht of de huidige begeleiding van jonge mantelzorgers (12 tot 19 jaar) op het voortgezet onderwijs aansluit bij de behoeften. Daar kwam uit dat het beter kan. Beter móet. En dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.’
En dat is precies waarom Myrthe samenwerkt met MantelzorgNL.
‘Ik vind het belangrijk om me sterk te maken voor betere begeleiding. Samen met MantelzorgNL lukt dat. Zo krijg ik, en met mij alle andere jonge mantelzorgers, een stem. Ik gaf een interview voor magazine MantelKRACHT en ook aan andere media zoals &C en Radio.’
Dit artikel staat ook in De impact van mantelzorg. Het verhaal achter de feiten. Jaaroverzicht 2023.