Als je zelf de 40 of 50 passeert ga je ook steeds meer merken dat je ouders ouder worden. En we weten, ouderdom komt met gebreken. Bij de ene wat meer dan bij de ander, maar toch. Nu we allemaal steeds langer thuis blijven wonen, is de kans groot dat er een moment komt dat je ouders jouw zorg nodig hebben. Maar weet je eigenlijk wel hoe jouw ouders daarover denken? En hoe sta je hier zelf in?

Voorbereiden op Mantelzorg

Praat over later

Die eerste vragen, zo’n gesprek over 'later' met je ouders; hoe pak je dat aan? Daar hebben we een hulpmiddel voor ontwikkeld! Je kunt gebruik maken van de Praatposter ‘Nu en straks. Wandel er eens over! Deze Praatposter helpt jou en je ouders om op een spontaan moment de eerste vragen te bespreken over zorgen voor elkaar; tijdens een wandeling, een rit in de auto of gewoon aan de keukentafel!

In de Praatposter staan vragen over het lezen:Praatposter

  • Weet iemand jouw wachtwoorden te vinden?
  • Wie wil je dat er namens jou beslist als jij het zelf niet meer kan?
  • Welke zorg zou jij en kun jij overlaten aan een vreemde? Waar vraag je liever een bekende voor?


Wellicht dat zo'n eerste gesprek naar meer smaakt en willen jullie het er nog eens over hebben. Denk dan ook eens aan onderwerpen zoals het eigen netwerk, zorg en andere regelzaken:

Netwerk

  •  Hoe ziet het sociaal netwerk van je ouders eruit? Denk aan familieleden, vrienden, kennissen, collega's en buren. Wie kan bijspringen als het nodig is? Kijk ook eens op de zorg voor later kaart.
  • Wie mag beslissingen nemen namens je ouders? Voor meer informatie over goede vertegenwoordiging kun je terecht op de website goedvertegenwoordigd.nl.

Zorg

Als je ouders in de toekomst zorg willen inkopen, is het verstandig om daar vast spaargeld voor te reserveren. Lees meer over sparen en de bedragen waar je aan moet denken op https://www.ikwoonleefzorg.nl/financien/waarom-sparen-altijd-een-goed-idee-is


Regelzaken

Wonen

  • Wonen jouw ouder wordende ouders in een toekomstbestendig huis? Het wijzigen van de woonsituatie kost veel tijd. Tijdig stappen ondernemen met het oog op de toekomst is dan ook raadzaam. Kijk voor meer informatie op ikwoonleefzorg.nl of bestel het zakboekje Samenwonen om te zorgen
  • Met (kleine) woningaanpassingen kunnen je ouders hun woning nu al mee laten ontwikkelen met het ouder worden. Door nu vast woningaanpassingen te realiseren (hoog toilet, instapdouche) hoeft het niet allemaal als het er op aan komt en haast heeft. Voor meer informatie over woningaanpassingen kun je terecht op veiligheid.nl en hulpmiddelenwijzer.nl.

Werken

  • Hoe gaat je werkgever om met mantelzorg? Zoek vast eens op of je werkgever specifieke zaken regelt voor mantelzorg en welke verlofregelingen er zijn. 
  • Bestel hier binnenkort het Zakboek Werk& Mantelzorg met informatie over wettelijke verlofregelingen, wet flexibel werken en mogelijke bedrijfsspecifieke regelingen waar je wat aan zou kunnen hebben. Maar ook informatie over hoe je in balans kunt blijven en hoe je in gesprek kunt gaan met je werkgever.

Zie ook

'Zorgen jouw kinderen later voor jou?' 

Lees de praktijkverhalen van Sabine, Therese en Annette

Uitgelicht

"Hadden we dit maar eerder met papa besproken."

Lees het verhaal van Sabine

"5.000 euro voor mama."

Lees het verhaal van Therese

"Mama komt in jouw tuin."

Lees het verhaal van Annette