Eens komt mantelzorg op je pad. Je bent mantelzorger, je hebt mantelzorg nodig, of je krijgt er in de toekomst mee te maken. Praten over later is binnen veel families geen vanzelfsprekendheid. Om mensen op een laagdrempelige aan te sporen over de toekomst te praten lanceert MantelzorgNL de campagne 'Je ouders worden ouder, en nu?'.

Binnen deze campagne richt MantelzorgNL zich op de 40- en 50-plussers met ouders die op leeftijd zijn. Doel van de campagne is tweeledig:

  • CreĆ«ren bewustwording: ik heb ook ouders die ouder worden. Goed om een aantal zaken voor later met elkaar te bespreken.
  • Delen van laagdrempelige tips en tools om het gesprek over de toekomst binnen de familiesfeer op gang te helpen.

Inhoud van de campagne

Animatiefilm

Op eenvoudige wijze wordt in een animatiefilm het thema toegelicht. Wil je deze film plaatsen op je eigen website of delen via sociale media? Dat mag! Kopieer hiervoor de Youtube-link van de film.

Voorbereiden op Mantelzorg

Bannercampagne

MantelzorgNL ontvangt veel signalen rondom het thema 'Voorbereiden op mantelzorg'. Op basis van deze signalen zijn drie artikelen geschreven. Hierin komen diverse dilemma's of problemen aan de orde. Middels banners op websites en sociale media worden quotes uit de artikelen online gedeeld. Door te klikken op de banner komt de bezoeker op het desbetreffende artikel terecht. De banners en artikelen moeten de bezoeker aanzetten tot nadenken. "Misschien goed om ook eens binnen eigen familiekring te praten over de toekomst?"

Hieronder de verschillende banners. Het gebruik van deze banners op andere websites of sociale media is toegestaan. Wil je een banner gebruiken? Sla deze dan op. Zorg er wel voor dat je ook de bijbehorende link achter de banner plaatst.

Link banner Sabine: https://mantelzorg.nl/pagina/hadden-we-dit-maar-eer...

Link banner Therese: https://mantelzorg.nl/pagina/ik-schrok-ik-moest-vij...

Link banner Annette: https://mantelzorg.nl/pagina/mama-komt-toch-bij-jou...

Landingspagina met tools en tips

Onderaan ieder artikel staat een link naar een pagina met meer informatie. Hoe kun je zelf een gesprek over de toekomst voeren met je ouders? En welke onderwerpen kun je dan bespreken? Op deze pagina wordt ook verwezen naar informatie van andere websites. Daarnaast is binnen het project MyFutures een tool voor het Familie Gesprek ontwikkeld. Deze tool kunnen mensen gratis aanvragen.

Persbericht

Download hier het persbericht 'Taboe op praten over mantelzorg in de toekomst'.

In de media

2018-07-05 | RTL Nieuws: Praat met je ouders over ziekte en dood, hoe ongemakkelijk het ook is

2018-07-05 | Nederlands Dagblad: Bespreek je oude dag met je kinderen

2018-07-05 | Zorg en Welzijn: Help het taboe op praten over zorg in de toekomst verbreken

2018-07-05 | AD: Wie zorgt er straks voor pa en ma?

2018-07-05 | Trouw: Praat in de familie over mantelzorg voor het zover is

2018-07-06 | Groot Nieuws radio: over het ontstaan van Het Familie Gesprek

2018-10-05 | NRC: Mantelzorg ligt niet iedereen